2010-04-30 LEGO

Vulkaner etc

Johan och Kickie skulle ha dykt upp den 17:e april via Köpenhamn, men som väl de flesta vet ställde en viss isländsk vulkan till det för flygtrafiken. Efter några dagars väntande i Köpenhamn gav de upp och anlände istället i onsdags, dvs 28:e april, och stannar till 13:e maj. Själv tror jag Johan fejkade, eller orsakade, vulkanutbrottet för att han var orolig och för byxis för att möta mig i Wii Tennis :‑). Nu blir det tungt framöver med mycket snus och öl.

NEO 3 år

Neo fyllde år den 7:e april och det blev "lots of presents" som väl kanske var väntat. Själv var jag ju väldigt ivrig över Lego-tåget och att äntligen få sätta ihop lite räls och naturligtvis blev Neo exalterad. Efter någon vecka plockade han dock isär det helt och då det inte är helt enkelt att sätta ihop, dvs det tar timmar, plockade jag undan det. Vi väntar fortfarande på en del, Power Functions IR Receiver (8884), för att få det elektriska att funka. Så fort den behagar dyka upp blir det till att bygga järnväg och tuffa på via remote. Just nu är som sagt det redan inköpta Emerald Night (10194) det enda tåget som finns att köpa, men jag spanar varje dag efter Western Train Chase Toy Story 3 (7597) som ska komma i Maj. I augusti kommer sedan två tåg till; festligt värre.

Neo hade som planerat sitt kalas för sina skolkompisar och andra vänner den 11:e april på Creative Leap i Northridge. Det var ett schysst place och jag tror det var 14 ungar inklusive Neo själv. Ännu mer presenter blev det och det kändes som det öppnades presenter varje dag i flera veckor efteråt. Nu börjar problemet med vart man ska göra av alla saker. För några dagar sedan uppdaterades neoerlandsson.com.

Clutch Powers

Vet ni inte vem Clutch Powers är så är det hög tid att ta ett kik på den första och enda LEGO-filmen: The Adventures of Clutch Powers. Tyvärr finns den bara på DVD och inte blu-ray. Därefter kan ni ta och besöka Legoland California där de nu visar Clutch Powers 4D. Make it happen!

Så fort skattesäsongen slutat drog vi ner till Carlsbad där Legoland ligger, vilket är ca 2h söderut från oss. Jag var på Legoland i Danmark när jag var sådär 6 år, men minns naturligtvis inte mycket. California-versionen var väldigt trevlig och Neo verkade gilla det skarpt även om det tog någon halvtimme för honom att komma i form. Det är definitivt mest för mindre barn och en perfekt ålder är nog 3-6 år. En sak jag blev besviken på var Lego-affären som jag hade läst någonstans skulle vara en av världens största, men jag tyckte inte den var ett dugg större eller mer välsortad än någon av de andra Lego-affärer vi varit i.

RAID

Som jag nämnde redan förra månaden så har det slumpat sig så att jag investerat i en extern RAID-lösning. Anledningen till att överväga en extern lagringslösning kan vara många, men i mitt fall är det nog främst att jag tröttnat på att se ett ormbo av sladdar och att ha det trångt i datorlådan. Med en extern burk så blir varje datorbyte betydligt smidigare då det är en extern kabel att ansluta istället för 4-5 interna hårddiskar med två kablar var. Argument #2 är att jag länge varit sugen på RAID5 och att då bunta ihop flera diskar och få bättre redundans (= högre säkerhet mot dataförlust) på alla diskar istället för att endast köra RAID1 på en enhet som jag gjort fram tills nu.

Då mina tidigare försök till mjukvaru RAID5 (se Februari 2006) var allt annat än positiva så uteslöt jag direkt alla sådana lösningar. Även NAS (Network-attached storage) som är ganska populärt nu är inte av något som helst intresse då det är otroligt slött. Jag fattar inte att det blivit poppis, eller egentligen varför NAS är så himla slött. Vad jag sett så pinnar de snabbaste NAS-lösningarna på i endast sådär 40MB/s vilket är betydligt mindre än hälften av vad en vanlig hårddisk klarar av. Totalt ointressant alltså, och det som återstår är då DAS, dvs Direct-attached storage. Det jag letade efter var en box som tar 4 hårddiskar, ansluts via eSATA och har ett snabbt kontrollerkort som fixar RAID5.

Nu visade det sig att utbudet inte var så hemskt stort. Den produkt som var lättast att få tag i och som även fanns recenserad på ett antal websiter var LaCie 4big Quadra och även att jag tycker den är sanslöst ful så beställde jag en och testade. Nu fick jag den aldrig att funka tillfredsställande och jag returnerade eländet. Såhär i efterhand känns det som att det var tur då den var rent ohyggligt ful, samt att den lustigt nog bara levererades med hårdiskar vilket är ganska konstigt för en DAS-enhet. Nu brukar jag ju inte direkt bry mig om utseende utan enbart prestanda, men det finns ju gränser ;‑). En DAS-enhet som jag istället tycker är ohyggligt snygg är WiebeTech RTX400-QR, men då kontrollerkortet i den av någon lustig anledning klarar max 100MB/s gör det tyvärr att den är helt ointressant trots att den ser så god ut att jag vill ta ett bett. Efter diger research blev det istället en Sans Digital TowerRAID TR4UT-B vilken har bra prestanda, ser bra ut, samt fanns lätt tillgänglig och var från ett hyfsat känt företag. Jag fyllde den med 4st Seagate 1.5TB diskar och med RAID5 resulterar det i ca 4.5TB tillgängligt.

Nedan till vänster kan ni se prestandatest från CrystalDiskMark vilket visar en inte helt pjåkig throughput på drygt 200MB/s för både läsning och skriving (sekventiell). Som jämförelse så har jag också till höger slängt in samma test för en av de allra senaste SSD-enheterna, en Corsair Nova V128. Jag kan också nämna att en vanlig SATA-drive med några år på nacken har en throughput på ca 70GB/s och en nyare traditionell mekansik SATA hårddisk brukar komma upp i drygt 120GB/s.