2006-02-20 RAID 5

Datorprylar

Äntligen börjar det hända något med de uppgraderingar jag planerat sedan länge. CPU är på väg in, en Pentium D 930. Grafikkort är bytt; efter att ha hållit fast vid ATI de senaste åren så har jag tröttnat på deras drivisar och går över till nVidia. Då nVidia förväntas lansera ny modellserie nästa månad blev det dock inte allra värsta (som för tillfället är deras 7800GTX med 512Mb), utan jag tog ett BFG GeForce 7800GT OC. Printer har man också råkat byta, mest pga att jag av en slump fick se att det numer finns schyssta bläckstråle med duplex, dvs automatisk dubbelsidig utskrift, så det blev en Canon Pixma iP4200.

Igår började jag böka med mitt tilltänkta RAID 5-set. Kopplar alltså ihop mina 3 Seagate på 400Gb vardera för att åtnjuta fördelarna med RAID 5, där den största måste sägas vara redundans, dvs att en hårddisk kan paja utan att någon information går förlorad. Av de 1.2Tb som hårddiskarna är på kan man lagra data på ca 745Gb, resten går åt till paritetsinformation. Just nu håller jag på att formatera det utrymmet, något som tar mer än 70h!!! Trodde först något var fel och avbröt därför i morse. Efter att ha verifierat drivisar, gjort diverse andra kontroller samt sökt och frågat på nätet, så är det nog så att allt är i sin ordning. Förutom vanlig formatering så byggs ju själv RAID-set:et upp vilket tar erkänt lång tid, men jag hade ingen aning det rörde sig om flera dagar ;-)

Ny säng igen

Vi bytte för ett tag sedan ut vår Tempur-madrass. Största argumentet för Tempur är ju att de ska ha väldigt hälsosamma effekter, främst för rygg- och nackbesvär, men både Ann och jag började istället känna mindre obehag lite här och var några veckor efter att vi fått den. Olyckligt sammanträffande eller inte vet jag inte, men finns det minsta risk att den faktiskt orsakar besvär så vill man ju inte ha den. Vi provade den i 3 månader, men även då den kändes skön, så hade vi lite besvär och bestämde oss för att testa något annat. Klart fint det här med att prova och sedan bara lämna tillbaks eller byta om man inte är nöjd :-)

Silhouette Scandia Mattress Top PadEfter ett besök i samma Ergo-butik som innan och lite testande bestämde vi oss för en Silhouette, något Europeiskt märke (schweiziskt eller tyskt tror jag) jag aldrig hört talas om innan. Vi fastnade för deras Marseille-modell som är en blandning mellan fjädrar och något latex-lager samt tog också tillhörande bäddmadrass. Efter att nu ha använt den i några veckor är både Ann och jag väldigt nöjda och tycker den känns kalas. A keeper!

Keep your pimp hand strong!

Frasen ovan är från Date Movie, en sådan där crazy-komedi som ibland kan vara riktigt rolig och ibland bara för mycket. Just den korta sekvensen när Alyson Hannigan (Julia Jones i filmen) ska lära en bebis några av de viktiga sakerna här i livet fick mig att garva duktigt. För er som trots vuxen ålder inte kan det här med "pimp-hand" kan det kanske vara dags att lära sig lite pimp ABC.

The Matador gav mig verkligen en ny syn på Pierce Brosnan. Borta är den präktige och ordentlige Mr Bond som räddar världen stup i ett. Istället bjuds vi på en ganska osympatisk snubbe med ett riktigt hästhandlargrin till smile och som inte har några som helst skrupler. Riktig cooling som man genast gillar alltså ;-). Filmen var dock något slätstruken och kändes faktiskt lite lång utan att vara direkt tråkig, men Brosnans karaktär får guldstjärna, strålande insats.

2006-02-26 RAID 1

Mer RAID (Redundant Array of Independent Disks)

RAID5 blev ett fiasko. Efter många dagars väntande och diverse problem var RAID5-skapandet och formateringen av första partitionen klar. Dags att testa, runt 8Mb/s write och 60Mb/s read löd resultatet. Helt oacceptabel skrivhastighet alltså, kör man normalt (single drive) brukar skrivandet ligga runt 50Mb/s. Detta är inget generellt för RAID5, utan beror naturligtvis på implementationen. En $5-krets som de klämmer dit på ett moderkort kan naturligtvis inte mäta sig med en dedikerad hårdvarulösning vilka brukar ligga runt $500, dock trodde jag inte det skulle vara oanvändbart. Den krets jag använder är Silicon Images gamla 3114 som jag tidigare använt för bl a RAID0 (striping) vilket funkat fint. Istället för tänkta RAID5 blev det nu istället RAID1 (mirroring) för lagring av viktig data och övriga drivar används som vanligt.

Wikipedia

Ni använder väl Wikipedia? För översättning och snabb info är det ju Babylon som gäller, men vill man ha mer info så regerar Wikipedia. Fick ett infall och slog upp lite städer och kollade då snabbt in området där vi bor. Nedan följer lite utdrag, bevarat engelskan.

Los Angeles

Att det finns extremt mycket bilar i Los Angeles vet de flesta, men visste ni att smog-problemet nästan försvunnit?

Marina Del Rey

Marina Del Rey Harbour (we live a the 1)Staden där vi för tillfället bor. På bilden till höger kan ni se hamnen som nämns nedan, vi bor vid 1:an. Bilden är tagen från Windows Live Local.

Kass rulle

Var igår för första gången på Mann Chinese 6, som väl ofta kallas för bara Chinese Theater. Inget direkt märkvärdigt med själva bion förutom att den ligger mitt i värsta turiststråket på Hollywood Boulevard, dvs Hollywood Walk of Fame. Precis utanför kan man ofta stöta på diverse olika "attraktioner", vi fick bl a se Darth Vader, Stormtroopers, Scream-mördaren, Zorro m fl. Intill ligger t ex Hollywood Wax Museum, Ripley's Believe It or Not samt Kodak Theatre där bl a Oscars-galan går och där även Ann var med och arrangerade "Eliason Award".

Vi kollade in Dirty som visade sig vara det sämsta vi sett på länge. Hade förväntat mig action och lite komedi, men blev mest serverad drama, dock våldsam sådan. Ingen upplyftande historia och passade inte alls som underhållning. Av mig hade den fått högre betyg bara den inte varit filmad med zoomen på max med en kamera som aldrig är still och på väldigt grynig film. Att hela tiden köra med närbilder och hoppande kamera verkar tyvärr vara inne och lite modernt, hoppas verkligen inte det är något som håller i sig.

Honda CBR 600 RR (18B9208)Registreringsskylt

Fick registreringsskylten till bågen igår. Köper man ny hoj eller bil här kör man faktiskt helt utan tills den dyker upp via posten. Tog ett par bilder när jag skruvade dit skylten och bilden här intill tyckte jag blev så cool så kände mig tvungen att slänga in den här.