2007-02-04 Nya prylar

Brum, brum

My very yellow Honda S2000 parked outside UBOC (Union Bank Of California)

Ny kärra har det blivit. Äntligen har vi bytt ut vår Mitsubishi Eclipse Spyder GTS som vi haft sedan vi anlände till USA denna gång, för 2.5 år sedan! På tok för lång tid att ha en och samma bil enligt mig såvida det inte är något alldeles speciellt, som t ex en Noble, Lamborghini eller Honda (Acura) NSX. Två och ett halvt år måste vara rekord för mig att ha ett fordon, tror jag hade en Honda CRX samt Lotus Elise:n i två år vilket var tidigare rekord. Nu är Spyder:n i alla fall borta och vi hämtade en gul Honda S2000 nere i Foothill Ranch hos Urban C J B förra helgen.

Jag velade lite över vad som skulle inhandlas. Hade bestämt mig för att det denna gång skulle bli en med manuell låda och gärna en tvåsitsig sak. Var länge inställd på en Nissan Z350 och hade nästan bestämt mig för att hämta upp en blå cab, men ändrade mig i sista stund till en Honda S2000. Jag var ganska intresserad av S2000 redan när den kom (runt år 2000), men tyckte då att den såg lite klumpig ut med den förhållandevis långa motorhuven så det blev aldrig till att testa någon i Sverige. Nu kan jag dock meddela att det helt klart är en äkta sportbil. Kupén känns om möjligt ännu mindre än i Elise:n, fjädringen är benhård, suverän väghållning, vrålande motorljud och den känns väldigt liten och smidig. Jag är klart nöjd över mitt val och den är betydligt mer racer än mitt andrahandsval, Z350.

Entering the S2000 The Honda with the Mustang GT in the background Both cars in our garage at The Pointe

Teknikprylar - big is beautiful

The HP LP3065 at my deskEn 30"-skärm har man varit sugen på ett tag. Det har dock länge bara funnits Apple's gamla Cinema HD Display samt Dell's 3007WFP som lanserades för över ett år sedan. För någon dryg månad sedan annonserades dock tre nya olika 30":are med klart förbättrade specifikationer ut som gjorde att jag bestämde mig för att slå till: HP LP3065, Samsung 305T och Dell UltraSharp 3007WFP-HC. Alla har ungefär samma "prestanda" och pris så problemet var bara att välja någon. Det löste sig dock automatiskt eftersom HP's var den enda som går att få tag på vilket var helt ok eftersom jag läst schyssta omdömen från flera nöjda kunder. När den nu står här hemma på skrivbordet kan jag bara konstatera att även jag är kalasnöjd.

Man vänjer sig verkligen snabbt och blir väldigt bortskämd med en upplösning på 2560x1600 pixels. Det ger över 4 miljoner pixlar vilket helt klart är en respektabel upplösning, jmf t ex med 1280x1024, som väl (tyvärr) fortfarande är lite av en standard, vilket ger 1.3 miljoner pixlar och man får snabbt fram att du får plats med mer än tre gånger så mycket godis/pixlar/fönster/detaljer/whatever med 2560x1600 upplösning. Har ni inte koll på WQXGA och de andra olika standardupplösningarna kan ni kika på Video_Standards.png hos Wikipedia.

Jag skulle nu inte vilja gå tillbaks till min förra "lilla" 24:are. Mitt gamla råd står alltså fast, lägg så mycket pengar ni bara kan på en schysst skärm, pixlar har man nytta av vad man än sysslar med framför datorn. Planerar ni för en monitor med en högre upplösning än 1920x1200, vilket i dagsläget betyder en 30":are, måste ni se till att ha ett grafikkort som klarar dual-link DVI. De flesta nyare dyrare grafikkort har dubbla dual-link DVI, medan prestanda-kort som är runt ett år ofta har en DVI-port som klarar dual-link och en som inte gör det. På budget-kort tror jag ännu inte de lagt till dual-link funktionalitet.

Mobiltelefon är en av få teknik-prylar som inte intresserar mig speciellt mycket, mest för att jag använder mobilen väldigt lite och när den väl används är det endast för ett vanlig simpelt kort telefonsamtal. Därför byter jag inte telefon speciellt ofta och bryr mig inte direkt om extra "finesser" utan är bara ute efter standardsaker som bra samtalskvalité, hyfsad standby-tid, liten och lätt, logiska menyer och gärna trevlig design. Nu kändes det som det i alla fall var dags att byta ut min gamla Motorola V600 och jag hade bestämt mig för att testa en "slider" som jag tyckte verkade väldigt smidigt. Mobiltelefonutbudet här är inte så stort som man kan tro och just slider-telefoner finns inte direkt i någon uppsjö. Samsung är ett märke vars mobiler jag tänkt prova sedan tidigare och jag traskade därför in i en affär och klämde på en D600. Den kändes så himla rätt i näven direkt vilket gjorde att jag snarast beställde den tunnare och nyare Samsung D900. Helt perfekt är den naturligtvis inte, men väldigt läcker och känns gedigen, trodde inte jag skulle kunna bli så impad av en simpel mobiltelefon. Tycker också att "slider" är ett klart uppköp och att föredra framför övriga varianter (lucka, clamshell/flip-phone samt vanligt öppet tangentbord).

Värme

Good looking boy at pool ;-)Måste bara flika in en bild på en vacker kille som Ann fångade med kameran idag. Jag har hört att det inte är solsken varje dag i Sverige och måste ju därför passa på att retas lite och informera om vädret här. Efter att det har varit lite kyligare nu i nästan två månader verkar nämligen äntligen 30-graders dagarna vara tillbaks. Det kan tydligen göra så att vissa får ett ryck och springer ner till poolen även att de mest blir snurriga i huvudet av direkt solsken :-).

Film

De två senaste rullarna är inte direkt något jag bemödar mig att skriva om ;-). Det har faktiskt känts väldigt klent med intressanta filmer senaste tiden och det är inte heller några direkta "storfilmer" på gång. För tillfället kan jag bara komma på två rullar som jag verkligen ser fram emot, Music and Lyrics och Shrek the Third.

2007-02-25 Diverse

Film-biten

Vi har återigen varit på en förhandspremiär av en Seth Rogen-film. Som ni kan se i mitt inlägg från 2006-12-24 där jag skriver om Knocked Up är Mr. Rogen en kille jag definitivt tycker det är värt att hålla koll på. Denna film, Super Bad, var helt klart mer i samma stil. Drar man storyn låter det inte direkt som något extra - två high school-killar som ska fixa sprit till en fest och råkar ut för diverse hinder. Det som höjer den över det mesta är absolut dialogen och stilen. Den känns så väldigt genuin och trovärdig och på något sätt är det som om man känner killarna, eller i alla fall skulle vilja känna dem. Seth Rogen var själv på plats och så även Edward Norton som mig veterligen dock inte har något med denna film att göra utan nog bara är kompis med Seth.

Vi skulle även ha gått på en annan förhandsvisning, Mama's Boy med Jon Heder, men missade tillfället pga LA-trafiken. Music and Lyrics med Hugh Grant var en trevlig rulle som väntat och det mycket tack vare kraftiga 80-tals influenser. Ta ett kik på PoP! Goes My Heart, strålande!!

Smash

Den gula bilen ni kan beskåda ovan i förra inlägget har jag redan hunnit "krascha". Var en snubbe som bytte fil när han inte skulle och drog rätt in i mig. Detta hände tidigare i veckan och kärran står nu på verkstaden. Kör därför tråkig hyrbil för tillfället och längtar till onsdag då jag beräknas få tillbaks Hondan.

Precis som väntat verkar det nu bli allmänt känt att Blu-Ray kommer att vinna kriget mot HD-DVD om vilket media som ska regera för High Definition. Blu-ray Disc Association med Sony i spetsen utsåg sig själva som vinnare redan under CES i januari (Engadget-länk), men nu har det kommit officiella uppgifter (från Nielsen VideoScan) på att Blu-Ray har passerat HD-DVD i sålda filmer trots att HD-DVD lanserades många månader innan Blu-Ray, samt att det i dagsläget säljs ca tre gånger så många Blu-Ray filmer som HD-DVD. Finner ni det intressant att se hur just Amazon säljer kan ni kolla läget på www.eproductwars.com/dvd. Det som förvånar mig är att HD-DVD fått det stöd det fått då det är tekniskt underlägset Blu-Ray på varenda punkt. En personlig gissning är att det ungefär till nästa jul är slutkrigat och Blu-Ray då totalt tagit över marknaden. Har ni levt i en grotta senaste åren och undrar vad Blu-Ray är kan ni t ex kolla in en FAQ på svenska om Blu-ray och HD-DVD hos E24 och sedan springa ut och köpa en Blu-Ray spelare och även en HDTV/HD-projje om sådan icke redan införskaffats.

Lite oväntat kan jag meddela att vi ska flytta igen. Vi trivs väldigt bra där vi bor nu och hade egentligen inga som helst tankar på att förflytta oss även att vi nu snart bott här ett helt år och vårt leasingkontrakt alltså löper ut. Av en slump blev det att jag vid ett biobesök bläddrade igenom en av de många lägenhetstidningar som finns och råkade då se att det bara något kvarter norr om där vi bor nu byggs ett splirrans nytt lägenhetskomplex med 520 lägenheter. Det ligger ganska dolt och inte precis intill någon av de stora vägarna vilket gjort att man totalt missat det. Efter några besök dit och en hel del velande har vi nu bestämt oss för att prova på det. Ta ett kik på Archstone Warner Center. Mer om detta senare...