2007-07-30 Spela mer dataspel

To Be an American

Någon vecka innan 4th of July satt jag och bläddrade i en gratistidning när jag åt. Då Independence Day närmade sig fanns det några patriotiska texter varav jag fastnade vid en med titeln "To Be an American". Den tog upp vilka möjligheter man har som amerikan och att man ska vara tacksam över att bo i världens bästa land. Det jag reflekterade över var att artikeln vid flera tillfällen pekade på den frihet som finns i USA och påstod att man var så enormt fri. Detta är inte något jag direkt håller med om och jag skulle nog påstå att jag känner mig friare i Sverige. Det beror naturligtvis på vad man avser med frihet och i min skalle har det att göra med hur övervakad man känner sig av storebror samt hur begränsad man känner sig att göra sådant man skulle vilja. I slutet av artikeln var två paragrafer som gav en liten annan vinkling och som jag tycker kan vara värda att citera.

Utdrag från artikeln "To Be an American" av gästkrönikör Bryan Golden publicerad i "The Weekly Valley Vantage" Volume 18, Number 4:

In America, the only guarantee is opportunity. You have the opportunity to succeed. You can accomplish anything you set your mind to. However, you are not entitled to success nor are you entitled to what someone else has. Accomplishments take effort. There are no shortcuts. If you are willing to do what it takes, you can bring your dreams to reality.

Because you have so many freedoms, you need to take personal responsibility for your well being. There are countries where the government supposedly takes care of all the needs for people, but those are the same places where people are trying to get out, rather than in.

El Mirage Dry Lake

För någon vecka sedan blev det en liten roadtrip då vi tyckte det vara dags att komma ut en runda. För att ha ett resmål blev det ett besök till El Mirage Dry Lake Off-Highway Vehicle Recreation Area som ligger öster om Palmdale. Där hade jag nämligen läst det var fri fart, vilket är enda stället jag hört om i USA där det förekommer. Jag visste egentligen inte riktigt vad man skulle förvänta mig, en uttorkad sjöbotten låter inte precis som stället där man vill eller kan testa toppfarten på sin nya Lamborghini. Nu visade det sig vara ungefär som jag gissade, bitvis riktigt plant och fint, men helt plötsligt kommer det en liten sandhög som man inte vill köra över i 200 knyck.

Det var ganska stort område och jag var väldigt glad att ha GPS, annars vet i tusan hur vi hade hittat ut. Det var 6 miles, dvs ca 10km, att köra från östra änden till västra. Såg knappast några andra bilar utan det var mest offroad-hojar vilket man kan förstå, måste vara skoj att skutta omkring på de sanddynorna som fanns runt omkring. Bör dock det blir något svettigt på en hoj mitt ute i öknen. På bilderna nedan kan ni först se när vi står uppe i sanden vid sidan om sjöbottnen, på andra bilden kör vi mitt i den uttorkade sjön och på sista bilden kan beskådas hur bilen ser ut efter att varit med om lite sandmoln. Efter "sjö"-stoppet tog vi lite småvägar och fortsatte till San Bernardino där det blev övernattning och bio.

At El Mirage Dry Lake Driving on lake bed What the car looked like after a drive on the lake bed

Video games

Senaste veckan har det inhandlats två spelkonsoler. Jag sålde min Xbox 360 för några månader sedan eftersom den började kännas förlegad och jag spelade aldrig. Nu står här istället en Playstation 3 samt en Nintendo Wii. Två helt olika konsoler där en känns som någon retro-maskin från 80-talet utan moderniteter som t ex digitala utgångar eller HD-upplösningar men med väldigt innovativ kontroll. Den andra är motsatsen med standard-kontroll, tung grafik i 1080p, standard digitalutgångar i form av optisk ljudutgång och HDMI 1.3, Blu-Ray etc.

Wii inhandlades mest för att den enligt otaliga recensioner och artiklar ska vara en konsol som tilltalar alla, gamla som unga, bl a pga den piffiga och nyskapande handkontrollen. Förutom min nyfikenhet att få testa kontrollen var jag därför intresserad att se om jag kunde få morsan till att spela ... samt se om hon även tycker det är roligt. Jag kan nu meddela att det funkade. Det har blivit en del bowlande i Wii Sports och hon verkar tycka det är klart underhållande. Wii Sports är en samling sportspel som följer med Wii och alla drar nytta av den nya kontrollen. I tennis t ex används inga som helst knappar utan man håller kontrollen som ett vanligt tennisracket och använder den också som ett sådant. PS3:an köptes av den enkla anledningen att jag vill ha en spelmaskin och den är ju utan tvekan den vassaste på marknaden, samt så är spelet Sega Rally Revo på g vilket jag har stora förhoppningar på.

Två spel har det blivit än så länge, Super Paper Mario till Wii samt Ridge Racer 7 till PS3. Det känns väldigt retro att lira Super Paper Mario då det påminner och ser väldigt mycket ut som Super Mario som man satt och körde på NES för över 20 år sedan. Mix av plattform och RPG på lagom nivå. Ridge Racer är å andra sidan väldigt polerat och pumpar ut tung grafik i rasande fart. Klart nöjd med båda liren och det verkar som känslan att vilja spela har infunnit sig igen.

Bio

Inga toppen-rullar senaste månaden. Die Hard var helt ok, men klart overklig vad gäller dataintrång och får säkert många okunniga att få hispan, dock är jag ju inte den som föredrar verkliga filmer. 21 var en preview som inte beräknas ha premiär förrän nästa år. Det är en film för Vegas och black-jack fans som vi dock tyckte blev ganska dryg. Senaste Harry Potter var om möjligt ännu sämre än sina föregångare och kändes inte ett dugg engagerande. Fattar inte att de kan vara så populära.