2006-11-19 news.google.se

Google-nyheter

Nu kan jag äntligen berätta vad jag pysslade med under min tid på Google förra året. Ni som håller koll på tekniknyheter har säkert inte missat releasen i onsdags/torsdags, men har ni inte redan spanat in Svenska Google News, så hoppa till http://news.google.se! Efter att ha kikat runt rekommenderar jag att ni konfigurerar sidan efter tycke och smak. I mitt fall innebär det att visa alla tekniknyheter och så gott som inget annat. Nu behöver ni alltså inte längre besöka en massa olika nyhetssiter för att få er dos av nyheter på svenska, utan kan istället få dem sammanställda och presenterade på ett enhetligt sätt. En RSS-läsare har ju ungefär samma funktion, men det funkar naturligtvis bara för siter som har en RSS-feed samt så krävs en RSS-läsare. Min uppgift i det hela, vilket de flesta säkert redan gissat, bestod i att surfa runt och samla in länkar till svenska nyhetssidor. Dessa skulle kontrolleras vad gäller innehåll samt om de var okej ur ett tekniskt perspektiv, dvs om det var möjligt för en "sökmotor" att läsa dem. Jag tror knappast det går att hitta ett "softare" jobb :-)

PS3

Ingen har väl lyckats missa senaste veckans hysteri över USA-lanseringen av Playstation 3. Det var väl i och för sig ganska crazy även i Japan några dagar innan där maskinerna tog slut inom loppet av några timmar, men USA visar sig som vanligt vara värst. I fredags släpptes alltså den efterlängtade maskinen och då efterfrågan var enormt mycket större än de ca 200000 maskinerna som var tillgängliga gjorde det att folk tog till diverse "trix" för att lägga vantarna på en. Butikerna utnyttjade också det genom att bara sälja PS3:an tillsammans med andra saker, ofta en bunt spel. Vår granne Fry's t ex sålde endast PS3:an i paket med 6 eller 7 icke valbara spel vilket gjorde att priset hamnade på runt $1080 (+moms) för 60Gb-versionen och ca $980 för snikvarianten. Detta hindrade dock inte folk från att börja köa utanför affärerna redan 11 dagar i förväg. Jag var nere vid Fry's på torsdagen och spanade in den långa raden med tält. De skulle öppna vid 8 på morgonen, men flera affärer slog upp dörrarna vid midnatt. Folk har satt in annonser där de söker efter personer som kan köa åt dem och flera har även använt bemanningsföretag och hemlösa. Många som lyckades få tag i en gjorde affärsidé av folks desperation och sålde sina svårinförskaffade PS3:or på eBay till högstbjudande där de snabbt kunde mångdubbla sin insats. Naturligtvis har denna PS3-brist gjort många desperata och det har skett olyckor, rån och skottlossningar i jakten på den efterlängtade konsolen. Nedan är ett urval av länkar till PS3-artiklar.

Jag gillar starkt att läsa sådant här och tycker det är kalas att det finns gott om folk som vet att prioritera rätt. Ny teknik är bland det viktigaste som finns och det gäller att vara först, så är det bara. Det känns klart skönt att veta att det är fler än jag som har förstått det ;-) ... Fick jag tag i en då? Nä, jag har inte ens försökt. Då man redan har en Blu-Ray spelare/brännare så känns det inte speciellt viktigt, men annars hade jag säkerligen gett en bra slant för en Playstation 3.

Bio

Eftersom Ann nyligen var en vända i Sverige har det blivit lite färre rullar än brukligt. Borat var klart ok, men jag kan inte riktigt förstå att den fått såååå extremt bra recensioner överallt. Stranger than Fiction var tyvärr betydligt mer drama än komedi vilket gjorde den till en ganska sorglig historia. Senaste Bond innehöll en stor dos tung action med en extra rå och kärlekskrank Bond. Helt ok, men borde ha kortats ner med sådär en halvtimme.