2008-11-28 Overexposure to awesomeness.

Brand

Kung Fu Panda advertisementVardagen lunkar på som vanligt och det har inte blivit några större utsvävningar på sistone. Vi ser väl egentligen mest fram emot flytten och har så smått börjat förbereda oss. Som många av er säkert har läst var det ganska allvarliga bränder här i södra Kalifornien för ett par veckor sedan. Det är ju något vi har varit med om även föregående år, men även om bränderna har varit ännu närmare oss innan har vi aldrig tidigare märkt av det lika väl. När jag vaknade upp på lördagen för två veckor sedan (dvs den 15:e) kände jag direkt lukten av brandrök i sovrummet. Efter morgonrutinen var jag nyfiken och öppnade ytterdörren och fick då flashback av hur det luktar när man står intill en första majbrasa. I korridorer etc såg man fullt med aska fara omkring och när jag senare gick ut kände man att luften inte var så himla fräsch. Det är ca två svenska mil till området där det brann, så man kan förstå att det inte var tal om några små skogsbränder. The Sylmar/Sayre fire kallades den branden som var närmast oss och här följer lite länkar för den intresserade: Området i Google maps, Wikipedia om Sayre/Sylmar Fire, slumpmässig länk med lite bilder.

Btw. huvudrubriken syftar på Kung Fu Panda och eftersom jag själv nu är så otroligt awesome tyckte jag det var ett himla coolt uttryck. Gör en Google-sökning på "Overexposure to awesomeness" så lär ni få upp lite reviews, och säkert en och annan knasig länk. Till höger kan ni se lilla annonsen placerad i downtown LA, korsningen Figueroa & Olympic.

LA Auto Show

Idag var jag och Neo på LA Auto Show (wikipedia-länk), en stor bilmässa som pågår 21-30 november där flera nya modeller premiärvisas. Själv var jag mest intresserad av Nissan 370Z och naturligtvis Lotus Evora (ytterligare Lotus-länk, rsportscars.com-länk), båda ska komma som 2010 års modeller. Tyvärr lanseras de bara som coupe-modeller till en början, men jag förhörde mig och både 370Z och Evora beräknas komma i cab-version ett år senare. Det kan nog vara lagom att byta ut Corvetten då...

Så gott som samtliga bilmärken fanns representerade, inkl Saab och Volvo. De enda märken jag kan komma på som jag saknade var nog Koenigsegg samt Saleen med deras Saleen S7R, men även utan dem så fanns det fullt med trevliga sportbilar där. En liten besvikelse var dock färgvalet på många av bilarna. Som ni kan se på bilderna nedan så var t ex både Lotus Evora och Nissan 370Z silverfärgade vilket är en färg jag tycker är hemskt ful på bilar. Jag kan nästan tänka mig vilken färg som på en bil förutom silver och grå, så det var lite illa att de bilar jag var mest intresserad av skulle vara så hiskeligt oattraktiva. Även andra bilmärken körde med ganska diskreta färger. Lamborghini som brukar ha ganska trevliga pastellfärger var faktiskt svarta och vita. Inget fel med de färgerna, men man förväntar sig nästan grön eller orange.

Vilken bil ville jag helst ha nu då? Tja, mina val faller sig ganska naturligt på de mer exotiska ej lättillgängliga bilarna. Mitt förstahandsval blir Dodge EV (motortrend.com quick-drive), en liten och lätt el-kärra med schysst look och prestanda nästan i klass med Tesla (också el-sportbil, med lång väntetid). Mitt andra val blir som väntat på en annan ganska lätt sportkärra, dock från ett ganska okänt märke, Gumpert. Deras Gumpert Apollo (cars.uk.msn.com first drive) ser riktigt rå ut och man skulle inte tacka nej till en provtur. Tredje val blir nog mer klassiskt, Lamborghini eller Ferrari. Lambo är det absolut råaste man kan äga, men det är också den törstigaste bilen man kan ha och även om man bortser från det ekonomiska så känns det liksom klart fel.

Lotus Evora Nissan 370Z Dodge EV Gumpert Apollo Ferrari 430 Scuderia Lamborghini Murcielago

Avsaknad av teknik-dravel

Jag vet att det har varit väldigt klent med teknik-blarrande från min sida på sistone. Detta beror till största delen på att det inte har hänt så mycket som fått mig att uppgradera datorer och andra elektronikprylar. Visst har Nvidia och AMD släppt lite nya grafikkort och Intel släppte i somras nytt chipset (P45, wikipedia-länk till lista över Intel chipset), men det har varit så små uppgraderingar så att inte ens jag har bemödat mig med att byta ut några prylar. Nu har jag väl inte helt låtit bli att inhandla datorprylar; mina Fry's-besök sker fortfarande med ganska täta intervall ;‑). 8Gb slängde jag in i "huvud"-burken i början av året, ny router blev det när Linksys släppte sin WRT610N för att nämna något.

Nu är det dock så att alla nyheter och coola prylar verkar komma i en klump och jag lär få svårt att hinna med alla updates, både ekonomiskt och just att få tid till min vanliga digra research. Jag kommer troligen skriva mer om det senare, men närmast är det två stora händelser på inköpslistan. En är naturligtvis Intel's nya Core i7 (även kallad Nehalem) som lovordats i alla recensioner. Den andra "must have"-prylen är Sony’s senaste tillskott till ultra-portable laptops, Vaio TT, vilket är efterföljaren till den TZ som vi har nu. Vaio TT har mest blivit omskriven för sitt pris då en fullutrustat variant kostar en bra bit över $4000 vilket anses ganska vågat nu när marknaden svämmas över av netbooks för under $500. Grejen med den förutom senaste chipset och uppdaterad strömsnål CPU är att den har Blu-ray samt dubbla SSD enheter.

Något som jag redan beställt är ny ljudutrustning. Det har jag funderat på ett bra tag, men då vi bor i lägenhet och man inte kan dra på har det definitivt inte varit något som jag prioriterat. Nu, mest pga flytten, blev det dock att jag beställde lite prylar. En ny receiver står redan på plats och det blev en Denon AVR-2809CI. Största skillnaden rent hantermässigt är väl att den har video-omvandling och ett lass HDMI-portar så jag nu drar alla video-signaler via förstärkaren, klart smidigt att bara behöva dra en kabel till projjen samt skifta video och ljud-signal samtidigt på en fjärr. Hantera video-signal har ju hemmabio-förstärkare/receivrar kunnat göra de senaste 15 åren, men de har alltid tidigare saknat något och legat en generation efter verkligheten. Dvs innan har de saknat HDMI/DVI eller komponentingångar etc, men nu då industrin äntligen verkat enas om HDMI så har dagens produkter hunnit ikapp. En uppsättning högtalare är också på väg och efter att ha läst idel positiva recensioner blev det ett 5.1-system från ett för mig hittills okänt företag vid namn SVS. De började tydliga göra subbar för många år sedan och är visst fortfarande mest kända för det. Måste erkänna att det känns lite crazy att nu beställa den värsta sub jag någonsin haft när man inte har tillstymmelse till möjlighet att utnyttja den. Det blev en PB12-NSD och några recensioner kan t ex läsas hos audioreview.com.