2006-10-29 HTPC

Strålande läge

Woodland Hills area (we live at the green arrow)Där vi bor nu har vi verkligen nära till det mesta. Ska man t ex shoppa datorprylar ligger de fyra största data/hemelektronik-kedjorna inom gångavstånd, dvs inom ungefär 2 blocks radie (block=kvarter). Intill oss har vi som jag tidigare nämnt Fry's där det mesta finns, men inte allt. Något längre upp på samma gata ligger sedan Circuit City, därifrån är det bara några butiker till CompUSA. På andra sidan gatan ligger sedan Best Buy som väl är en av de kändaste kedjorna internationellt. Nice utbud alltså, och det genom att bara traska ett par minuter! Tyvärr innebär det inte att man kan få tag i precis allt, vill man ha senaste värsta grafikkortet eller ett case från en ovanlig tillverkare blir det fortfarande till att beställa via nätet.

Utöver teknikaffärer finns naturligtvis en massa annat. Vi har lustigt nog två mall (mall=köpcentra) inom gångavstånd. Jag skriver "lustigt" eftersom mall:en inte brukar ligga så nära varandra. Det närmaste ligger ett block väst ifrån oss och kallas Westfield Promenade (wikipedia-länk). Där finns bl a AMC Promenade 16 som är vår närmaste biograf med 16 salonger. Nästa mall, ett block norrut, heter Westfield Topanga (wikipedia-länk) och det har just byggts ut för över 330 miljoner dollar. Drygt 100 nya affärer öppnade i början av oktober vilket ger ca 250 totalt. Ganska snofsigt med en del exklusiva butiker. Det ligger faktiskt ytterligare ett mall inte så långt västerut, Fallbrock, men dit är det helt klart bilen som gäller. Fallbrock är också ett utomhus-mall vilket gör att det inte riktigt räknas, enligt wikipedia har det dock tidigare varit ett indoor mall.

Restauranger finns naturligtvis en uppsjö av runtomkring. Några av våra lokala favoriter just nu är T.G.I. Friday's, The Cheesecake Factory, BJ's och Ruby's (riktigt klassiskt 50-tals stuk). Vad vi tyvärr inte har inom bekvämt gångavstånd är en vanlig mataffär. Visst kan man plocka upp lite mjölk och ost på någon mack intill, men att ha en större mataffär intill sig som vi hade på förra stället är klart smidigt. Ralphs, Vons (samma som Safeway) och Albertsons heter de vi brukar shoppa hos och de ligger alla bara 2-3 minuter bort med bil, men att gå är inget jag tänkt pröva på.

Ny burk

Puh, de senaste två veckorna har varit extra köriga. Inhandlade datordelarna till min blivande HTPC (Home Theater PC) för en tid sedan och har nu alltså bökat med att få till det. Att sätta ihop en dator har jag ju gjort otaliga gånger och det är såklart ingen större grej. Lustigt nog uppstår det ändå alltid nya knasiga problem. Detta beror naturligtvis oftast på att jag köper hårdvara som precis kommit ut på marknaden och som därför inte har hunnit testats ordentligt med det enorma utbud av delar som finns. Det gäller alltså att jaga senaste firmware och drivisar, oftast beta-versioner, samt söka forum av olika slag för att kringgå ev problem tills fix kommer etc... Efter en helg av frustration över hårdvara och firmware-problem, samt mer frustration den efterkommande helgen över krånglande Windows och grafikdrivisar börjar det ordna till sig. Blu-Ray filmer kan nu avnjutas, rätt upplösning för projjen inställd, kan ta backup på låtar, bilder etc utan att behöva använda otaliga DVD-skivor, dvs Blu-Ray bränningen snurrar på.

Skillnaden mellan en så kallad "Home Theater PC" jämfört med en vanlig dator är oftast inte speciellt stor. Den största olikheten är utseendemässig då en HTPC vanligtvis använder ett desktop-case som helst ska se ut som en typisk stero/video-pryl för att passa in så bra som möjligt bland vardagsrummets övriga teknikprylar. En HTPC ska också göra så lite väsen av sig som möjligt, helst vara helt knäpptyst. Detta vill man ju gärna uppnå med de flesta datorer, men HTPC-prylar är ofta speciellt framtagna för att vara så tysta som möjligt. En annan grej är att de flesta klämmer in ett eller flera tuner-kort för att kunna ta emot TV-signaler. Då vi dock inte kollar på TV så är det inget som jag stoppat i. Kan väl kanske nämna att jag för några månader sedan testade ett HDTV-kort (ADS Tech Instant HDTV PCI) som tog emot fria HDTV-kanaler via en simpel antenn. Funkade väl hyfs, men var bara ett test då vi som sagt inte utnyttjar det. Utöver redan nämnda HTPC-karaktäristiska drag så har även vissa en VFD-display för att härma den så vanliga status-displayen på andra audio och video-prylar. Sist, men inte ovanligast, är naturligtvis fjärrkontroll.

En extra stationär dator har jag funderat på till och från i många år, men nu när projjen och datorn sedan flytten inte längre står i samma rum blev det liksom ett krav. Då Blu-Ray försenats en hel del har det dock dragit ut på tiden några månader längre än planerat. Den primära uppgiften för nya burken är alltså att visa film, men utöver det känns det klart bra att ha ett alternativ ifall nu den andra råkar vara "busy". Laptop kanske någon undrar, duger inte det som alternativ? Nä, om nu någon missat min åsikt ska de bara användas som de är avsedda för, dvs när man är på rörlig fot. Möjligen kan de väl under en väldigt begränsad tid användas som en desktop, men annars är sådant nyttjande bara för masochister.

Om man inte använder sin dator en stor del av tiden, men vill att den ska få känna sig lite nyttig kan man alltid för den goda sakens skull delta i något eller några av alla distribuerade projekt som finns att välja på, så som t ex SETI vilket väl är det klart kändaste. Ta och ladda ner Boinc-klienten samt signa upp för ett par projekt från listan med nuvarande Boinc-projekt. Jag är för tillfället med i SETI@home och Spinhenge@home.

Nedan följer den sedvanliga listan över innehåll. De olika delarna är som vanligt noga utvalda och jag spenderar på tok för många timmar på varje liten sak.

Case Zalman HD160
Case var nästan det svåraste att hitta, vilket inte är helt ovanligt då man blir mer och mer petig. När jag upptäckte att Zalman hade ett par HTPC-case bestämde jag mig dock ganska snabbt efter att ha läst ett gäng recensioner. De verkade trevliga och praktiska, fått bra betyg, såg helt ok ut och Zalman är kända för att göra tysta kvalitetsgrejer. Velade ett tag mellan HD160 och det mindre HD135. Väldigt glad jag slutligen tog den större HD160 eftersom även den visade sig vara ganska trång och kompakt jämfört med en vanlig midi-tower. VFD-display och fjärris ingår.
spec review review review review review review
Motherboard Abit AB9 Pro
Vid val av moderkort gäller det att veta vilket chipset man ska ha och i mitt fall är det alltid senaste varianten från Intel. Faktiskt är det så att det är det som avgör när jag byter dator, dvs när Intel släpper nytt chipset är det dags att uppgradera. Det har visat sig funka bra och vara ganska lagom de senaste åren då de ofta även släpper nya CPU:er vid samma tillfälle. Av alla tillverkare brukar jag oftast kika på moderkort från Abit, Gigabyte och Intel. Denna gång blev det Abit då de visade sig ha det enda som var delvis legacy-free (ingen seriell eller parallell-port) samt så hade det hela 10 SATA-portar (9 interna och en eSATA). Nu behöver jag inte de interna SATA-portarna i just denna dator, men jag vill gärna stödja bra produkter och eSATA kan definitivt komma till användning då min externa HD har eSATA-port (WiebeTech SilverSATA).
spec review review
CPU Intel Core 2 Duo E6600 Dual Core Processor
Helt klart enklaste valet och inget jag ägnade någon tid alls åt. Om ni undrar varför så läs vilken artikel som helst om Core 2.
review
RAM 2GB Dual Channel Kit - OCZ EL DDR2 PC2-6400 (OCZ2P8002GK)
Äntligen ett snäpp upp sedan jag köpte minne förra gången. Nu är det 800MHz som gäller istället för tidigare 667MHz.
spec
PSU Zalman ZM460B-APS
Då jag inte har för avsikt att klämma in en massa extra grejer i den här datorn valde jag bort de effektstarkaste varianterna. Zalman är som tidigare sagt duktiga på att göra tysta prylar och detta låter så gott som ingenting. Enda nackdelen är att det inte har modulära kontakter, något som de flesta nya numer har anammat.
spec review
Graphic card XFX GeForce 7950 GT 512MB DDR3 HDCP (PV-T71J-YHF9) (passively cooled)
Mina krav vad gäller grafikkort var att det skulle klara av uppspelning av Blu-Ray filmer, vara HDCP-klart samt vara tyst. Vad gäller snabbheten är det bara att ta ett av de nyare snabbare och dyrare korten från NVidia eller ATI. HDCP är dock fortfarande ganska sällsynt och gjorde att urvalet inte blev så himla stort. När jag sedan såg att XFX hade ett helt passivt kylt, dvs utan fläkt, blev valet ganska enkelt. Det var dock på håret att det fick plats i lådan. Den ganska rejäla kylflänsen sticker upp någon mm över lådans kant, men det är ändå inga problem att få på locket. Ska ni spela upp Blu-Ray och har NVidia kort, se då till att använda de senaste PureVideo HD-drivisarna.
spec review review
HD Maxtor DiamondMax 300GB SATA
Används bara som systemdisk, dvs för Windows och lokalt installerade program. Har alla övriga storage-diskar från andra datorn uppmappade och kör numer över gigabit-nätverk så det blir som att ha dem lokalt.
Blu-Ray Sony BWU-100A
Det är mängder med Blu-Ray brännare på g, men just nu finns det bara en handfull att välja på. Tyvärr har alla av dem det gamla sunkiga IDE-gränssnittet, hur det kommer sig har jag ingen aning om, väldigt knasigt. Av de som finns är Sonys den som är helt klart lättast att få tag på och det verkar också vara den mest testade och även billigaste (fortfarande dryga $800) vilket gjorde valet ganska enkelt. Man har väntat i många, många år, men nu är äntligen Blu-Ray här!
spec
Monitor Sony VPL-HS20 Cineza LCD Projector, 1366x768 pixels
Gamle trotjänaren. Ska förhoppningsvis inte alltför långt fram i tiden bytas ut mot en som klarar av att visa äkta 1080p, dvs 1920x1080 progressive, t ex Sony VPL-VW50.
spec
Mouse & keyboard Logitech Bluetooth
Jag är ju ingen vän av trådlösa prylar när man sitter vid en vanlig "arbetsstation", men för en HTPC är det självklart det som gäller. Använder mina gamla Logitech-prylar som jag hade med från Sverige.
Router Netgear WNR854T RangeMax NEXT Wireless-N Router - Gigabit Edition
Äntligen gått över till gigabit. Very nice! Nu är det hårddiskarna som sätter begränsningen när man delar diskar.
spec

Nöjen

Inside Staples CenterOnsdagen den 18:e oktober var vi och kollade in L.A. Kings vs. Minnesota Wild. Jobbet (VS Media alltså) har skaffat säsongsbiljetter och det var man ju tvungen att utnyttja. Inte för att vi är speciellt intresserade av hockey, men varken Ann eller jag hade tidigare varit inne i Staples Center och då var det ju lämpligt att passa på. Matchen slutade visst 1-2 till Wild's i förlängning, men vi gick när det stod 1-1.

Som vanligt har det blivit ett gäng biobesök. En förhandsvisning lyckades vi klämma in, Resurrecting the Champ, vilken var en riktig drama med bl a Samuel L. Jackson och Josh Hartnett. Inget ni direkt behöver se fram emot, men någon gång 2007 ska den ha premiär. Höjdaren denna månad var annars Open Season, jag bara älskar ju stora lurviga djur med dum uppsyn. Den kunde dock ha varit ännu bättre, jag tyckte nämligen inte Martin Lawrence röst passade så bra till Boog (grizzlybjörnen). En större rundare karl med djupare röst hade varit mer på sin plats istället för Lawrence slangiga snack. Även namnet, Boog, tycker jag inte var så passande.

Ann är för tillfället i Sverige en vända. Jag skjutsade henne till flygplatsen igår morse och ska hämta upp henne igen näst-nästa tisdag, dvs den 7:e november. Just nu har hon mött upp med familjen i Stockholm och de ska imorgon iväg på en Finlandskryssning. Det blir även ett besök till amerikanska ambassaden för att fixa nytt visum så hon får komma tillbaks till USA igen, samt självklart ner till Kalmar.