2007-10-30 Ny desktop dator

Besök

Patten och Co (dvs Patrik, Hanna & Rasmus) var här och semestrade ett tag, 30:e sep - 13 okt. Ann och jag jobbade, så det blev inte så mycket gemensamma utflykter utan mest hänga i lägenheten och snacka skit. TV-spelande blev det också, bl a lärde jag Patten att spela tennis :‑)) (ett av spelen i det medföljande Wii Sports). Det fastnade karlen så mycket för att han fick gå på massage för sin blivande tennisarm.

Vi har ju inte på något sätt haft mycket besök under våra år i USA, men nu är det faktiskt ett lass på gång. Kalle dyker upp i början av november och tar sedan med sig morsan hem den 1:a december. Därefter kommer Suss och PO den 9:e december och stannar ca två veckor. Den 25:e december dyker sedan Ann's mor med följeslagare upp och stannar ca tre veckor. Det blir premiärbesök i USA för Hillevi, Johan, Alexander och Felicia.

Datorbyte

New computer - Antec Nine Hundred case with Quad CPU qand 4Gb RAMDatorbyte är ju alltid en väldigt stor grej för mig och det innebär oftast mängder med timmar av forskande och letande efter de bästa prylarna. Efter inköpet ska det sättas ihop och därefter kommer tyngsta biten, själva migreringen från föregående dator. Trots att jag gjort det otaliga gånger och har "kom-ihåg-lista" så är det alltid enormt tidsödande och bökigt. Det värsta av allt är nog själva Windows och dess medföljande program som ska konfigureras och diverse data ska migreras. Själva default-inställningarna i Windows är ju tyvärr inte de roligaste så justeringar behöver göras lite överallt. Utöver det ska nyaste drivrutinerna installeras och senaste versionerna av alla program ska letas upp och testas. Pust, pust, veckor av jobb innan allt är på plats.

Windows Vista ger jag inte speciellt mycket för i jämförelse med XP, men jag har varit lite sugen på att testa 64 bitars Windows ett tag och då 64-bitars versionen XP inte har något direkt drivrutinsstöd är det Windows Vista x64 som gäller. Efter tre ominstallationer av olika anledningar snurrar nu Vista x64 på och det känns ganska ok. Jag har pysslat med Vista på jobbet en del utan att ha gjort några direkta djupdykningar, men nu börjar man lära sig vart filer mm finns. Enda direkta "problemen" jag märkt av hittills är att Adobe inte verkar ha något 64-bitars stöd. Det går inte att köra Flash i 64-bitars versionen av Internet Explorer och Adobe Acrobat funkar inte. Riktigt illa av ett sådant stort företag tycker jag. Kan väl nämna att 32-bitars versionen av IE är default, så nog inte många som kör x64-versionen och märker av eventuella plugin-problem.

Case Antec Nine Hundred
Finns mängder av case att välja på, men lustigt nog är det valet alltid ett av de svåraste. Ingen tillverkare har ännu fixat ihop ett riktigt klockrent chassi. Klart nöjd med valet av Antec Nine Hundred än så länge. Lagom stort, med mycket fläktar och ändå tyst. En nackdel kan jag komma på just nu och det är att det inte har dammfilter. Nine Hundred är för övrigt enda case:t jag sett med en 20cm-fläkt (sitter i toppen) vilket är klart coooolt.
spec review review review review review review
Motherboard Abit IP35 Pro
P35-chipset var ett självklart val och Abit är alltid ett säkert köp.
spec review
CPU Intel Core 2 Quad Q6600 Processor
Enkelt val som jag inte alls behövde fundera över, 4 kärnor känns trevligt.
review
RAM OCZ DDR2 PC2-6400 Vista Upgrade 4GB kit
4Gb bör man ha med Vista, speciellt för 64 bits versionen som kan nyttja det. Valde ett simpelt standardkit från en känd tillverkare.
spec spec
PSU Corsair HX620 620W
Finns enormt utbud av PSU's nu för tiden och flera har nu effekter på över 1kW. Jag har dock inga planer på att köra SLI så håller mig på ganska normala effektnivåer. Corsair är nya i PSU-branschen men deras HX620 har fått strålande recensioner. Tyst, stabilt och med modulära kontakter.
spec review
Graphic card Nvidia GeForce 8800 GT
Började med ett 8800 GTS, men upptäckte efter ett tag att det inte klarade HDCP om man använder DVI dual link. I praktiken innebär det att du inte kan spela upp Blu-Ray-filmer om du kör upplösningen 2560x1600. Inte för att jag kommer se Blu-Ray filmer vid datorn, men man vill ju ändå ha möjligheten. Bytte därför till ett 8600 GTS som jag efter lite research upptäckte klarar av det då det är en lite nyare, men slöare, krets. 8600 är dock lite klent i 3D, dvs spel, och även om jag spelar enormt sällan så vill jag ju gärna ha trevliga benchmarkresultat. Alltså dags för ytterligare ett byte och väldigt lägligt släpptes 8800 GT igår som enligt uppgift ska klara HDCP via dual-link. Trots den något förvirrande beteckningen så är 8800 GT en helt ny krets och inte alls samma som t ex 8800 GTS.
news review
HD En bunt SATA-drives
SSD får vänta. Det verkar kunna dröja innan Solid State Drives kan köpas, så det blev en vanlig snurrande drive som systemdisk denna gången också. Nästa byte hoppas jag dock de snabbat upp SSD-drivarna och att de finns lättillgängliga. Kör nu ungefär samma HDD-uppsättning som jag haft ett bra, det blir bara att man byter ut någon drive då och då.
320Gb (80Gb SYS + resten som temp-partition)
400Gb x 2 (RAID 1, lagring av saker jag absolut inte vill bli av med)
500Gb (lagring av mindre viktiga data som t ex spel-installationer, film-klipp etc)
750Gb (HiDef-filmer, alltid proppfull, men rensar för fullt nu när Blu-Ray filmer släpps i strid ström)
400Gb (en extern sak med eSATA och USB som fungerar som reserv utifall att jag skulle behöva förflytta stora mängder data)
Blu-Ray Pioneer BDC-2202
Då jag redan har en Blu-Ray brännare kändes en till lite overkill, men ytterligare en läsare måste man ju ha. För er som ännu inte hoppat på Blu-Ray tåget kan detta vara en trevlig och billig lösning även om en PS3 nog är smidigare och mer mångsidig för de flesta och en brännare klart nyttigare för andra.
review
Monitor HP LP3065
Bästa och viktigast köpet någonsin. Skärmyta är alltid nyttigt och man kan aldrig ha för många pixlar. Ni som inte redan införskaffat en 2560x1600-display tycker jag ska klämma till på stört. Priserna har rasat kraftigt och även DVI dual-link som krävs är nu standard på de flesta grafikkort.
review
Router Linksys WRVS4400N
Gigabit-router med pre-N wireless. Hade innan en Netgear-router som jag bråkade med ca ett halvår, men då den efter att varit igång ett tag alltid började strula tröttnade jag och bytte till Linksys vilket för mig alltid varit väldigt stabila. Aldrig mer Netgear kan jag säga, bytte min RangeMax NEXT Wireless-N Router Gigabit Edition WNR854T 4 ggr och flashade firmware betydligt fler gånger innan jag började bojkotta Netgear.
spec

Utstyrsel

Zombie in the closetDet är Halloween här imorgon. Då blir det till att spöka ut sig och gå till jobbet som på bilden till höger, $150 kan man vinna. Jag tar inga chanser med att inte klä ut mig. Förra året fick jag sjunga första meningen av svenska nationalsången som "straff", men fick iaf ett $20 giftcard för besväret.

Domän till den lille runde

Klart grabben ska ha en egen domän! Ni kan nu nå Neo's sida via http://neoerlandsson.com, vilken faktiskt uppdaterades i helgen. Ni kan även nå index-sidan via http://claeserlandsson.com. Än så länge forwardas bara domänerna till nuvarande nutte.dns2go.com-domän, men det ska jag väl göra något åt en annan dag.

Brasor och brott

Det har brunnit lite här i Kalifornien vilka de flesta tydligen sett på Svensk TV. Själv hade jag mycket möjligt missat det helt om det inte varit för att morsan är här och har bra koll på "vanliga" nyheter. Elden är/var faktiskt inte långt ifrån oss, bara ca 25 min söderut till Malibu-branden samt drygt 30 min norrut till ett flertal andra bränder, varav några väldigt stora. Anledningen till att det inte märks något på luft eller annat i dalen där vi bor tror jag ju beror på att det är berg runtomkring. För lite info kan ni t ex kolla in LA Times Google-map för en eld-karta, samt kanske även ta en titt på deras olika reportage. Btw. När jag var inne och kikade runt på LA Times hittade jag även en sida där de detaljerat visar de mord som begåtts under året i LA County. Ni kan även kika på en karta över alla brott i LA county via LAPD's egna crimemap.

Bio

Varit på alltför få filmer senaste tiden. Fool's Gold var en preview vilket som vanligt innebär att det dröjer ett tag innan den går upp på bio. Det var en äventyrskomedi med bl a Matthew McConaughey och Kate Hudson.